Temat: olej parafinowy czy parafina ciekła czy to jest to samo!??????

stelza

Dołączył: 2007-08-16

Miasto: Konin

Listów: 31

23 lutego 2010, 19:44 (List #1)

ludzie ratunku matko jaka wiocha nigdzie nie moge tego dostac przeleciałam dzis z 10 aptek i nic jest parafina ciekła ale to podobno nie to musi pisac olej bo ma yc tez do smażenia kto cos wie prosze napisac czy ta parafina z apteki nadaje sie do smazenia wiem ze do picia tak ale czy do smażenia, czy musi byc dokładnie olej parafinowy który napewno jest do smazenia

dzieki z góry za pomoc :)))

nowazona

Dołączył: 2010-01-05

Miasto: Gdynia

Listów: 119

23 lutego 2010, 20:19 (List #2)
tak, ciekła parafina to inaczej olej parafinowy, ale przyznam szczerze, że nie słyszałam o jego zastosowaniu w kuchni (nie mam pewności czy jest odporny na duże temperatury). Zazwyczaj używa się tej substancji w kosmetyce lub farmakologii
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

cookie1995.

23 lutego 2010, 20:19 Edytowane przez cookie1995. 23 lutego 2010, 20:20 (List #3)
...

tusiaczekkk22

23 lutego 2010, 20:30 (List #4)
a po co chcesz na nim smazyc ? :O ludzie bez przesady..... jak uzyjesz troche oleju albo oliwynie przytyjesz !!! wszystko ale z umiarem..

czarna100

23 lutego 2010, 20:58 (List #5)
ja używam do smażenia parafiny jak ci nie przeszkadza jej smak to nie będziesz jej czuła w jedzeniu

idaliad

Dołączył: 2009-03-09

Miasto: Warszawa

Listów: 294

23 lutego 2010, 21:13 (List #6)
z tego co wiem parafina ciekła ma działanie przeczyszczające, jeśli stosowana wewnętrznie...dlaczego na tym smażyć?
Postanowienie noworoczne: Zamienię tłuszczyk w mięśnie. 60 kg mięśni ;)
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

malamaxi

Dołączył: 2011-02-28

Miasto: Dargosław

Listów: 1

28 lutego 2011, 16:36 (List #7)
Nie smaż na parafinie. To nie jest olej roślinny tylko przetworzona ropa. najlepiej odzwyczaić się od smażenia na tłuszczu. Można i nie jest to trudne. Parafina płynna, olej parafinowy, czy jak to zwać, używa się na zimno. Ma lekkie działanie przeczyszczające (duże, jeśli zjesz dużo), bo nie jest przyswajalny przez organizm. Przechodzi przez jelita nienaruszony, daje poślizg. Możesz sobie z tego zrobić majonez (niezły jest taki sos majonezowo-jogurtowy), czy dodać do surówki. Pozdrawiam.
Początkowa sylwetka Mój cel