Temat: Własnoręczny Prezent nie tylko na Święta!

alexiz

Dołączył: 2011-02-07

Miasto: Piława Dolna

Listów: 32

21 listopada 2011, 14:08 Edytowane przez alexiz 21 listopada 2011, 14:29 (List #1)

Witam, wszystkich zainteresowanych. Mam pomysł, żeby w tym roku zrobić jakieś ciekawe prezenty świąteczne. Może uda się stworzyć temat, gdzie będzie można dzielić się pomysłami na prezenty własnoręcznie wykonane, nie tylko na święta. Mam przy tej okazji prośbę, ponieważ wymyśliłam zrobienie kosz delikatesowego, w którym znajdowałyby się jakieś ciasteczka, pralinki, likiery, może konfitury lub oliwa z oliwek w ciekawych buteleczkach z jakimiś papryczkami w środku czy ziołami.

I tu moje pytanie: Co jeszcze można włożyć do takiego kosza, jakie macie pomysły na potrawy lub wypieki, które się nie zepsują aż tak szybko i będą wyglądać efektownie.

Myślę, że takie prezenty są po pierwsze dobrą alternatywą dla tych, którzy "cierpią na brak kasy" , ale też są miłym gestem, bo wkładamy w tą pracę kawałek siebie. Co Wy myślicie na ten temat, jak czujecie się dostając taki prezent i jak czujecie się robiąc taki prezent.

Postanowienie wakacyjne: Do 25 lipca schudnąć 23 kg
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

CzarnaMadzik

21 listopada 2011, 14:13 (List #2)
Moja teściowa dostała od swojej mamy taki duży kosz w któym były: nalewki w małych buteleczkach, jakieś przyprawy, różnego rodzaju herbaty, pierniki, i kasa w wachlarz ułożona :) całośc w celofanie

Czachadymi

Dołączył: 2010-11-12

Miasto: Warszawa

Listów: 474

21 listopada 2011, 14:14 (List #3)
Haft matematyczny :P
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

KotkaPsotka

Dołączył: 2010-05-10

Miasto: Mauritius

Listów: 9978

21 listopada 2011, 14:16 (List #4)
> Haft matematyczny :P
???
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

alexiz

Dołączył: 2011-02-07

Miasto: Piława Dolna

Listów: 32

21 listopada 2011, 14:20 Edytowane przez alexiz 21 listopada 2011, 14:36 (List #5)

Wrzucam przepisik na ciekawe cake pops (przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki):

Mikołajkowe Cake Pops - Reniferki

Składniki na około 20 sztuk:
podstawowe ciasto na cake pops
mleczna czekolada, około 200 g
czerwone groszki (m&m's, skittles lub inne)
kruche paluszkowe precelki
cukrowe kuleczki na oczka
odrobina gorzkiej czekolady do dekoracji

Cake pops po uformowaniu, schłodzeniu i nabiciu na patyczki od lizaków obtaczamy w mlecznej czekoladzie. Od razu, delikatnie, mocujemy poroże i noski. Po zastygnięciu mlecznej czekolady za pomocą mlecznej czekolady przyklejamy oczka a gorzką czekoladą malujemy uśmiechy.

podstawowe ciasto na cake pops

Cake pops - ciasto na patyczkach

Składniki na około 20 sztuk:
400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
120 g serka mascarpone
80 g nutelli lub masła orzechowego
200 g czekolady, do obtoczenia
1 łyżka oleju
kolorowe posypki


Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.

Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.

Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.

Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.

Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.

Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

 

 

Postanowienie wakacyjne: Do 25 lipca schudnąć 23 kg
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

pyzia1980

moderator Vitalia.pl

Dołączył: 2010-11-24

Miasto: Dolina Słoni

Listów: 6238

21 listopada 2011, 14:26 (List #6)
Alexiz Proszę edytuj swój temat i dostosuj się do 7 punktu regulaminu.
Nie piszemy również "post pod postem" - łamanie 13 punktu.Proszę edytuj swoje wpisy,w innym wypadu zostaną skasowane "za brak edycji"
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

gosiabn

Dołączył: 2006-10-15

Miasto: Dąbrowa Górnicza

Listów: 536

21 listopada 2011, 14:31 Edytowane przez gosiabn 21 listopada 2011, 14:32 (List #7)
Ja planuję pierniczki i krówki Nigelli:

  Świąteczne smakołyki- czekoladowe krówki z pistacjami

350g gorzkiej czekolady
puszka skondensowanego mleka (400g)
2 łyżki stołowe masła
150g obranych pistacji


Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do rondla. Wlej mleko z puszki, dodaj masło. Podgrzej, mieszając, na jednolitą masę. Rozbij pistacje na mniejsze kawałki. Dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Rozprowadź w kwadratowej formie. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki, zostaw do stężenia. Pokrój na 64 kawałki. Zapakuj w małe torebki foliowe. Przechowuj w lodówce.


Mam dużą rodzinę i będę potrzebować 24 takie zestawy, więc będę mieć w kuchni prawdziwą fabrykę
Postanowienie noworoczne: Talia - 58cm. www.ritaraga.blogspot.com
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

alexiz

Dołączył: 2011-02-07

Miasto: Piława Dolna

Listów: 32

21 listopada 2011, 14:35 Edytowane przez alexiz 21 listopada 2011, 14:51 (List #8)

> Alexiz Proszę edytuj swój temat i dostosuj się do
> 7 punktu regulaminu.Nie piszemy również "post pod
> postem" - łamanie 13 punktu.Proszę edytuj swoje
> wpisy,w innym wypadu zostaną skasowane "za brak
> edycji"

Oczywiście już się poprawiam

gosiabn ja w tamtym roku właśnie robiłam każdemu takie paczuszki a wnich były:

Kandyzowana pomarańczowa skórka w czekoladzie:

Składniki:
2 duże pomarańcze z grubszą skórką
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
200 g gorzkiej czekolady, do obtoczenia


Pomarańcze wyszorować, obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki (by łatwiej było ją pokroić w paseczki). Odkroić część białego albedo (jest gorzkie, choć ja go trochę pozostawiam, bo lubię). Pokroić w 1 cm paski.

Pokrojoną skórkę zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Odcedzić, osuszyć.

W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić paski pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.

Na drugi dzień roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pomagając sobie widelcem otaczać skórkę w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, do zastygnięcia.

To (czekolada i pomarańcza) jest według mnie najlepsze połączenie, wszyscy byli zaskoczeni, że można coś tak pysznego zrobić samemu.

Prawie jak rafaello ...

 

Składniki na około 35 - 40 pralinek:
½ szklanki wody
½ szklanki cukru
250 g miękkiego masła
250 g mleka w proszku ("niebieskiego")
250 g wiórek kokosowych + 100 g do obtoczenia
½ kieliszka spirytusu
2 duże zmielone wafle lub pokruszone dokładnie wafelki do lodów (dałam około 8 wafelków)
około 40 sztuk migdałów bez skórki


Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe składniki, oprócz migdałów i wymieszać. Masa będzie dość płynna (nie panikować!), więc wstawić na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka każdej migdałek. Obtoczyć w wiórkach i znów wstawić do lodówki (powinny być w niej przechowywane).

Smakowały faktycznie prawie jak rafaello, a może i nawet lepiej bo zrobione własnymi rękami, więc wiadomo z czego. Są fajne bo nie rozpuszczają się w rękach.

Pralinki orzechowo-czekoladowe:

 

Składniki na około 25 pralinek:
100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokruszonych
150 g orzechów laskowych
200 g nutelli
250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (do obtoczenia), roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali


Orzechy laskowe podpiec w piekarniku (około 180ºC przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu) lub na patelni. Obrać ze skórki (wystarczy potrzeć w dłoni, z podpieczonych orzechów skórka bardzo łatwo schodzi). Posiekać.

Wafelki (najlepsze bez polewy czekoladowej) drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie, można również dosypać więcej pokruszonych wafelków), układać na talerzyku, schłodzić. Obtaczać w czekoladzie i zostawić do jej zastygnięcia.

A te.... trzeba samemu spróbować, są tak pyszne, że na samą myśl cieknie mi ślinka. Choć troszkę się rozpuszczają. Myślę, że można by było spróbować włożyć do środka orzeszek laskowy

Postanowienie wakacyjne: Do 25 lipca schudnąć 23 kg
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

milenka00

Dołączył: 2010-11-06

Miasto: Warszawa

Listów: 1066

21 listopada 2011, 14:44 (List #9)
fajne reniferki! krówki też smakowite! czuję, że znajdę tu kilka fajnych pomysłów
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

nata89

Dołączył: 2010-06-13

Miasto: Columbus

Listów: 913

21 listopada 2011, 14:46 (List #10)
można dołozyć do tego koszyka np. jakiś dobry miodzik :):)
Postanowienie noworoczne: być szupłą w nowym roku i mieć zawsze 5 z przodu :)
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel