close

Używamy informacji zapisanych o Twojej aktywności za pomocą tzw. cookies. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

« Powrót do wyników wyszukiwania


Informacje o dodatku: Annato (E160b)

Inne nazwy: Biksyna, norbiksyna


Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na żółto - różowo Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania

Może powodować skłonność do irytacji, alergie, niedociśnienie i egzemę. Jest przyczyną bólu głowy u dzieci.

Zastosowanie

Żywność: margaryny, minarina, inne emulsje tłuszczowe, tłuszcz bezwodny, dekoracje i powłoki, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, lody spożywcze, likiery łącznie z napojami wzmocnionymi o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj.

, sery topione aromatyzowane lub z dodatkami smakowymi, ser dojrzewający Pomarańczowy, Żółty oraz lekko dobarwiany, sery topione niearomatyzowane lub bez dodatków smakowych, desery; suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy: ekstrudowane lub ekspandowane smakowe wyroby typu sneksy, inne smakowe wyroby typu sneksy i smakowe powłoki orzechów; ryby wędzone, jadalne powłoki serów i jadalne osłonki serów Red Leicester oraz Mimolette, ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo-aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe.

Pochodzenie substancji

Barwnik naturalny. Otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L. (arnota właściwa)

Kraje w których substancja jest zakazana

Australia

Poza żywnością stosowany również

Przemysł tekstylny: barwienie tkanin na kolor pomarańczowy. Przemysł chemiczny: wyrób farb.

Metabolizm

Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi.

Dopuszczalna dzienna dawka

Biksyna: 12 mg/kg m.c. dziennie Norbiksyna: 0,6 mg/kg mc.c. dziennie

Ciekawostki

Biksyna i norbiksyna należą do karotenoidów.

Źródła

http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v52je03.htm http://apps.who.int/ipsc/database/evaluations/chemical.aspx?chemID=2706 http://www.fao.org/fileadmin/templates/agns/pdf/jecfa/cta/67/annatto.pdf Australia: http://ebookbrowsee.net/australia-and-new-zealand-schedule-3-colours-permitted-in-ac-pdf-d38137957