Mak – wigilijny przysmak

Justyna Piechocka
Justyna Piechocka, dietetyk 4 lata temu 11
Mak – wigilijny przysmak

Uwielbiam mak i wszelkie potrawy wykonane z jego udziałem. Okres Świąt Bożego Narodzenia będzie doskonałą okazją do skosztowania makowców, makiełek, kutii. Zastanawiam się czy spożywanie maku przynosi jakieś korzyści zdrowotne dla mojego organizmu?

Mak – znany i lubiany
Zapewne nikt z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez potraw przygotowanych z maku.  W każdym regionie tradycyjne potrawy z jego udziałem  są inne, mogą to być kluski z makiem, kutia, makówki, czy słodkie makowce.

Ziarenka zdrowia

Nie każdy wie, że oprócz uwielbianych przez wielu walorów smakowych, ziarna maku są również skarbnicą zdrowia. Już Egipscy lekarze cenili właściwości uspokajające i przeciwbólowe tej rośliny. Dzisiejszy stan wiedzy pozwala nam stwierdzić, że ziarenka maku:


·        Są kopalnią witamin

Mak zawiera w swoim składzie witaminy:  A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci oraz dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku.


·        Zawierają sporo wapnia

Wapń jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania kośćca oraz układu krwionośnego.


·        Regulują pracę układu pokarmowego

Taką funkcję mak zawdzięcza niemałej zawartości błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku poprawia perystaltykę jelit i ułatwia pracę układowi pokarmowemu.


·        Ma ją działanie przeciwmiażdżycowe.

Mak zawiera kwas linolowy, który jest strażnikiem  pracy serca, chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu.


·        Wykazują funkcję przeciwnowotworową

Dzięki temu, że mak zawiera spore ilości kwasu oleinowego, uważa się, że pozwala ustrzec się przed rakiem piersi.


Uwaga!

Należy pamiętać, że ziarna maku są produktem wysoko kalorycznym, 100 g ma aż 478 kcal i zawiera ok. 43 g tłuszczu. Dodatkowo mak łączymy najczęściej z innymi kalorycznymi produktami tj. bakalie, miód, orzechy. Warto więc korzystać z ich zdrowotnych właściwości, jednocześnie zachowując przy tym umiar.


Przepis na Wigilijną Kutię

Składniki:

1 szklanka ziaren pszenicy

1 szklanka maku

1 szklanka miodu


Sposób wykonania:

1.      Pszenicę gotować, aż będzie miękka, kilkakrotnie zmieniać wodę, a następnie odsączyć ją na sicie.

2.      Mak zaparzyć i utrzeć.

3.      Wszystkie składniki wymieszać z rozpuszczonym miodem.

Każdy jest inny, dlatego dieta szyta na miarę to gwarancja sukcesu. Ułożymy zbilansowany jadłospis nawet dla wymagających. Lubisz makaron? Proszę bardzo - uwzględnimy go w Twojej diecie. Schudniesz skutecznie, zdrowo i przede wszystkim smacznie.

ZOBACZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS NA TYDZIEŃ >

Ocena artykułu: 4.71 (34 głosów):

Oceń:

Zaproponuj temat na artykuł. Chcesz przeczytać artykuł na temat, o którym jeszcze nie pisaliśmy? Koniecznie napisz o nim do nas, korzystając z zakładki Kontakt.

Autor artykułu: Justyna Piechocka

Zobacz również

Komentarze

  • mariolka1960

    mariolka1960

    13 grudnia 2013, 09:21

    ciekawy artykul

  • LadyZgaga1990

    LadyZgaga1990

    5 czerwca 2013, 17:20

    interesujący artykuł

  • elzbieta.koluszki

    elzbieta.koluszki

    1 maja 2013, 19:15

    interesujące

  • kinnkaa

    kinnkaa

    23 kwietnia 2013, 18:16

    ciekawe...

  • Aria.

    Aria.

    1 kwietnia 2013, 16:14

    Interesujący artykuł:)

  • grubasek266

    grubasek266

    10 lutego 2013, 13:40

    ciekawe

  • natalia1211

    natalia1211

    19 stycznia 2013, 12:02

    interesujące

  • MarzeniaSieSpelniaja

    MarzeniaSieSpelniaja

    30 grudnia 2012, 12:05

    nie przepadam za makiem.

  • marchewa222

    marchewa222

    11 grudnia 2012, 11:36

    dobrze wiedzieć

  • passoasecret

    passoasecret

    19 sierpnia 2012, 16:18

    uwielbiam mak

Zasady dodawania komentarzy

1. Komentarz powienien zawierać informacje odnoszące się w bezpośredni sposób do treści komentowanego podmiotu wypowiedzi.

2. W przypadku uzasadnionego zgłoszenia komentarza do moderacji, zostanie on usunięty wraz z przyznanymi w ramach Vita-Aktywności punktami.

3. Po 3 krotnym złamaniu zasad komentowania użytkownik zostaje zablokowany, co uniemożliwia jemu dodawanie jakichkolwiek komentarzy w serwisie.

4. Kopiowanie komentarzy znajdujących się już w serwisie równoważne jest z naruszeniem punktu 4 zasad dodawania komentarzy.