Alergia na salicylany

Emilia Gnybek-Ciosek
Emilia Gnybek-Ciosek, dietetyk 3 lata temu 6
Alergia na salicylany

Mam alergie na aspirynę, wiem, że powinnam stosować pewne ograniczenia żywieniowe nie wiem niestety jakie. Czego muszę unikać?

Na początek chciałabym zwrócić Pani uwagę na fakt, że alergia na aspirynę, oznacza alergię na kwas salicylowy.  Kwas ten to organiczna substancja występująca w postaci białego proszku lub bezbarwnych igiełek. Wykorzystuje się go do produkcji kwasu acetylosalicylowego oraz salicylanów, które należą do grupy Niesteroidowych Leków Przeciwzapalnych, spirytusu salicylowego, kosmetyków (preparaty przeciwtrądzikowe). Kwas acetylosalicylowy jest substancją czynną w takich popularnych lekach jak aspiryna, polopiryna. W przypadku więc alergii na kwas salicylowy, trzeba pamiętać o tym, że unikać należy wyżej wymienionych produktów.

 

Dodatkowo konieczne jest, aby zdała sobie Pani sprawę, iż ów kwas organiczny można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Konieczne jest więc wprowadzenie modyfikacji żywieniowych w kierunku wykluczenia pewnych produktów. Niestety lista tych zakazanych jest dość obszerna:

 

-        większość warzyw: pomidory, cykoria, pieczarki, oliwki, grzyby, rzodkiewka, brokuły, ogórek, szpinak, bataty, papryka, kukurydza,

 

-        większość owoców: agrest, jeżyny jagody, daktyle, guava, kantalupa, rodzynki, morele, nekatrynki, brzoskwinie, awokado, mandarynki, pomarańcze, cytryny, winogrona czerwone, wiśnie, czereśnie, porzeczki, śliwki świeże i suszone, jabłka czerwone, maliny, truskawki, rabarbar,

 

-        orzechy i nasiona: migdały, orzechy ziemne, włoskie, brazylijskie, macadamia, kokosowe, pistacje, sezam,

 

-        przyprawy i zioła: pieprz, cynamon, kminek,curry, koperek suszony, oregano, papryka, anyż, gałka muszkatołowa, musztarda, ketchup, kozieradka, kurkuma, oregano, bazylia, estragon, rozmaryn, tymianek, mięta, szałwia, majeranek,  sos Worcester,

 

-        produkty, które są bogate w drożdże,

 

-        produkty konserwowane benzoesanem sodu, wapnia, potasu,

 

-        artykuły barwione sztucznymi barwnikami jak cukierki, lizaki, żelki, galaretki, kisiele, oranżady, lukrecja,

 

-        napoje takie jak cola, kawa, herbata, alkohole (dozwolony jest gin, wódka ), soki owocowe.

 

Istnieją jednak także produkty, które charakteryzują się małą zawartością kwasu salicylowego i można je wprowadzać do diety, jednak analizując reakcję swojego organizmu na nie:

 

-        szparagi świeże, kalafior, grzyby świeże, cebula, ziemniaki bez skórki, marchew, buraki, kapusta, brukselka, seler, por, kiełki fasoli, sałata, groszek,

 

-        gruszki bez skórki, jabłka zielone, banany, papaja, mango,winogrona zielone,

 

-        mleko, sery twarogowe, jajka, masło,

 

-        mięso, owoce morza, ryby,

 

-        ziarna i produkty z pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa.

 

Jak widać z powyższych list, wiele produktów należy wykluczyć ze swojego dotychczasowego żywienia. Choć nie jest to łatwe, to jednak możliwe jest spożywanie pełnowartościowej diety pomimo wykluczeń.

Każdy jest inny, dlatego dieta szyta na miarę to gwarancja sukcesu. Ułożymy zbilansowany jadłospis nawet dla wymagających. Lubisz makaron? Proszę bardzo - uwzględnimy go w Twojej diecie. Schudniesz skutecznie, zdrowo i przede wszystkim smacznie.

ZOBACZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS NA TYDZIEŃ >

Ocena artykułu: 4.43 (21 głosów):

Oceń:

Zaproponuj temat na artykuł. Chcesz przeczytać artykuł na temat, o którym jeszcze nie pisaliśmy? Koniecznie napisz o nim do nas, korzystając z zakładki Kontakt.

Zobacz również

Komentarze

  • elzbieta.koluszki

    elzbieta.koluszki

    6 maja 2013, 12:01

    ciekawe

  • Aria.

    Aria.

    1 kwietnia 2013, 16:04

    Interesujący artykuł:)

  • grubasek266

    grubasek266

    5 lutego 2013, 11:49

    ciekawe

  • natalia1211

    natalia1211

    28 stycznia 2013, 18:26

    ciekawy artykuł

  • passoasecret

    passoasecret

    19 sierpnia 2012, 12:29

    mądry art.

  • Enieledam84

    Enieledam84

    8 sierpnia 2012, 08:28

    ciekawy art.

  • ciasteczko91

    ciasteczko91

    27 lipca 2012, 18:39

    mądry artykuł :)

  • salicylanka

    salicylanka

    22 lipca 2012, 23:45

    Też walczę z taką alergią i nie jest to łatwe, gdyż oprócz wymienionych produktów uczula cała chemia spożywcza - wszystkie sztuczne konserwanty barwniki i aromaty. Znaleźć coś bez tych dodatków, to duża sztuka. Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem, to zapraszam na mojego bloga http://salicylanka.blogspot.com Pozdrawiam wszystkich alergików :)

  • Julia551

    Julia551

    2 lipca 2012, 21:56

    ciekawe

  • younginka

    younginka

    10 czerwca 2012, 21:11

    Na szczęście nie mam.

Zasady dodawania komentarzy

1. Komentarz powienien zawierać informacje odnoszące się w bezpośredni sposób do treści komentowanego podmiotu wypowiedzi.

2. W przypadku uzasadnionego zgłoszenia komentarza do moderacji, zostanie on usunięty wraz z przyznanymi w ramach Vita-Aktywności punktami.

3. Po 3 krotnym złamaniu zasad komentowania użytkownik zostaje zablokowany, co uniemożliwia jemu dodawanie jakichkolwiek komentarzy w serwisie.

4. Kopiowanie komentarzy znajdujących się już w serwisie równoważne jest z naruszeniem punktu 4 zasad dodawania komentarzy.